2.100.Gebirgsjägerregiment 1./5.Gebirgsjägerdivision

Servus bij de 2e kompanie van Gebirgsjägerregiment 100,
een nieuwe werkgroep binnen de Vereniging Historische Militaria.

Deze toch wel unieke werkgroep is begin 2013 opgericht en beeld een Gebirgsjäger Kompanie uit in de periode 1935 t/m 1945 welke voor het grootste deel bestond uit Oostenrijkers waarbij wij het leven van een Gebirgsjäger meestal afkomstig uit een klein Alpendorp op een zo'n realistische manier proberen weer te geven met een oog voor detail. Er zijn nogal wat verschillen in uniformering en uitrusting t.o.v. de infanterie, te denken aan de Feldmutze met de korte klep, de bergschuhe met beenwindsels, de windjacke, de anorak en de gebirgsjäger rucksack, allemaal attributen die speciaal voor de Gebirgstruppe ontwikkeld waren, in onze werkgroep worden deze kledings en uitrustingsstukken dan ook gedragen. Onze display is 2-ledig; eenerzijds kunnen we op dit moment een kampement opbouwen met een Stabzelt en een Haubtverbandplatz bestaande uit 16 bahn zelten, een Sanitaterzelt bestaande uit 8 zeltbahnen en diverse manschapszelten bestaande uit 4 zeltbahnen, allen volledig authentiek ingericht, anderzijds hebben wij de kampfgruppe bestaande uit volledig uitgeruste Jägers welke uitgerust zijn met o.a. pickels, ski's, sneeuwschoenen en diverse andere klimatributen. Bij speciale gelegenheden vormt de kampfgruppe het eerste Hochgebirgsbataillon waarbij alle attributen welke nodig zijn in de rugzak worden meegenomen, te denken valt aan kleine evenementen van b.v. één dag.  

De leden van de werkgroep verdiepen zich in de geschiedenis van de 2.Kompanie en oefenen ook met regelmaat de bijbehorende dril en technieken zodat het plaatje wat wij neerzetten zo realistisch als maar mogelijk overkomt. Tactische oefeningen worden een aantal malen per jaar in het buitenland, denk aan België en Luxemburg gehouden.

Een positieve bijwerking is dat de Edelweiss die wij op de arm en op de Mutze dragen goed overkomt bij het publiek, men associeerd dat toch al gauw met Oostenrijk, gezelligheid en wintersport, daardoor gaan de scherpe randjes die je nog wel eens bemerktbij andere Duitse uitbeeldingen er een beetje af, ook het feit dat wij, zoals toen ook gebruikelijk was diverse burgerattributen mixen met ons uniform en altijd aangeven dat wij Oostenrijks zijn werkt positief door naar de bezoeker. Ons mooie en vooral duidelijke infoboord wat altijd naast de ingang van de display staat werkt hier zeker ook aan mee.

HORRIDO!!