Wanneer men denkt aan de bevrijders van Nederland in 1945, noemt men de Canadezen en de Britten. Nooit de Fransen. Toch hadden deze ook een aandeel in de bevrijding.

Franse Commando’s

Wanneer Frankrijk, onder leiding van Maréchal Pétain de strijd neerlegt op 16 juni 1940, beslissen een aantal Fransen vanuit Engeland gelijk om niet op te geven. Op 18 juni, roept Général De Gaulle deze Franse soldaten in Engeland en in de kolonies op de strijd door te zetten onder zijn leiding.

Capitaine Philippe Kieffer beantwoordt deze oproep. In 1941 worden de Franse commando’s een feit. Ze worden deel van de No10 (Inter Allied) Army Commando.

De Franse commando’s waren de eerste buitenlandse strijders die werden toegelaten in Achnacarry, de commando school in Schotland. In April 1944 wordt de “1er Bataillon de Fusiliers Marins Commando” toegevoegd aan de No4 Army Commando. Op 6 juni 1944 zijn ze de enige Franse soldaten welke landen in Normandie op Sword Beach. 177 dappere mannen tussen 185.00 geallieerden.

In November 1944 bevrijden de Fransen van het No4 Army Commando samen met hun Britse wapenbroeders Vlissingen.

Français moulin Flessingue

Onder leiding van Capitaine Kieffer stellen ze Uncle beach (het strand van de landing) veilig voordat ze verder de stad in gaan. Na operatie Infatuate zijn de Franse Commando’s gestationeerd gebleven in Zeeland.

Een andere wapenfeit van de Franse Commando’s op Nederlandse grond is de Wassenaarse slag. Op 27 februari 1944 leidt Capitaine Trépel een verkenningsmissie. Onder nog steeds onbekende omstandigheden zijn ze allemaal gesneuveld. Hun lichamen werden na de bevrijding ontdekt.

Franse SAS

De SAS is ontstaan in Noord-Afrika. De Britse Major Stirling richt een eenheid op welke gaat vechten buiten het standaard boekje, achter de vijandelijke linies. Dat spreekt Capitaine Georges Bergé aan, hij sluit zich einde 1941 aan.

Net zoals hun kameraden van de Franse Commando’s speelt de Franse SAS een rol in de landingen van 6 juni 1944, maar niet in Normandië. Wel in Bretagne. Ze worden gedropt in de nacht van 5 juni bij Saint Marcel. Doel: het verzet versterken en helpen om de Duitse troepen te immobiliseren.

Zij hebben ook een aandeel in de bevrijding van Nederland, in Drenthe in April 1945 tijdens operatie Amherst.

Sinds eind februari zijn de Canadezen bezig Nederland te bevrijden vanuit het zuidoosten. Tegen eind maart stuiten ze op hevig verzet van de Duitsers en Nederlandse vrijwilligers waaronder de laatste fanatiekelingen van de NSB. Om veel verliezen te vermijden wordt besloten om de Franse en Belgische SAS te droppen achter de vijandelijk linies, langs de spoorlijn Zwolle-Assen. Een dag later zouden hun beroemde gewapende Jeeps gedropt worden. Vanwege slecht weer werd dit deel van de operatie uitgesteld. De droppings zijn ook slecht gegaan en de sticks zijn overal verspreid. Ondanks deze tegenslagen gaat de SAS door met chaos creëren en de vijand desorganiseren.

Zo konden de Canadezen makkelijker progressie boeken.

Veel van deze mannen liggen op het Franse Ereveld in Kapelle (Zeeland), onze groep heeft voor taak genomen hun gedachten te eren en hun verhaal te vertellen. Door educatieve displays en demonstratie laten we zien hoe ze waren uitgerust en hoe ze ter strijde gingen.

Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.