Gelegenheidsgroepen
Gezien de diversiviteit van de vele evenementen is de VHM ook in staat om gelegenheidsformaties in het leven te roepen. Dit kan variëren van Nederlandse eenheden van 1905 tot 1985, Marine Luchtvaartdienst  1940 - 1945, Royal Air Force 1939 - 1945, Canadese troepen, Britse, Duitse en Amerikaanse luchtlandingstroepen en overigen. Bijna alles is mogelijk!

Voertuigen, uniformen, uitrusting en bewapening
Om ons doel te verwezenlijken wordt gebruik gemaakt van originele uniformen,uitrustingen, bewapening (uiteraard volgens de geldende wapenwet onklaar gemaakt), voertuigen, tenten en overige gebruiksvoorwerpen uit de diverse periodes. Waar mogelijk wordt echter gebruik gemaakt van replica's om de originelen te sparen. De spullen zijn tenslotte al minstens 60 jaar oud!

Activiteiten
De VHM ontplooit op regelmatige basis diverse activiteiten. Deze variëren van exercitielessen op één van de (militaire) complexen waar deVHM maandelijks bij  elkaar komt, tot deelnames aan zogenaamde mock battles, waarbij gevechtssituaties van toen worden nagebootst.Vaak wordt gezamenlijk een bezoek gebracht aan één van de vele militariabeurzen in binnen- en buitenland om daar materiaal voor eigen collectie of ten behoeve van de groepen aan te schaffen. Tevens wordt regelmatig de medewerking van de VHM gevraagd voor figuratie in films en documentaires.

In 2006 heeft de VHM meegewerkt aan de film "Zwartboek". Zwartboek is een Nederlandse oorlogsfilm uit 2006, geregisseerd door Paul Verhoeven. Het scenario is geschreven door Paul Verhoeven en Gerard Soeteman en de hoofdrollen worden vertolkt door Carice van Houten, Thom Hoffman, Halina Reijn en Sebastian Koch. Het verhaal gaat over een Joodse vrouw die de Tweede Wereldoorlog probeert te overleven. Naast figuratie en assistentie bij militair-historische producties kunnen wij ook eventuele uniformeringen verzorgen. U kunt contact met ons secretariaat opnemen voor mogelijkheden en tarieven.

Referenties
Door de vele activiteiten en evenementen waaraan de VHM deelneemt, is een hecht samenwerkingsverband ontstaan met vele andere verenigingen en levende geschiedenisgroepen. Tevens neemt de VHM vaak deel aan activiteiten van de Koninklijke Landmacht, zoals Open Dagen en Veteranendagen. De VHM is mede-oprichter van en sinds 1998 aangesloten bij het Landelijk Platform voor Levende Geschiedenis.