Artikelindex

Vrouwen in uniform binnen de VHM

In 1995 kwam de eerste vrouwelijke re-enactor bij de VHM ten tonele. Dit sloeg aan bij anderen, echter, het is nooit een grote groep geweest. De vrouwen zijn begonnen met de Britse ATS (Auxiliary Territorial Service) dit is dan ook nog steeds onze standaard uitbeelding. Maar naarmate de evenementen toenamen kwam er een grote variatie in onze verschillende uitbeeldingen.
Onze uitbeeldingen focussen zich vooral op het European Theatre of Operations (ETO). Echter, indien nodig passen wij onze uniformen uiteraard aan.

Doel van de groep
Wij willen laten zien dat ook vrouwen een grote bijdrage hebben geleverd aan de militaire geschiedenis. Ondanks dat de bijdrage van de vrouwen in tijden van oorlog vaak onderbelicht is, waren ze altijd een onmisbaar rad in de complexe machinerie van een oorlog. U kunt altijd Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. opnemen. 

  

Uniformen en uitrusting
Het is steeds moeilijker geworden om bruikbare originele uniformen en uitrustingsstukken te vinden. Het originele materiaal is meestal in niet draagbare staat en daarbij vaak erg prijzig. Gelukkig zijn er tegenwoordig meerdere bedrijven die replica uniformen maken. Een ander voordeel hiervan is dat vrijwel elke maat
beschikbaar is.

Met vragen over uniformen, uitrusting, aanmelding of andere zaken aangaande vrouwen in uniform kun je contact met ons opnemen.

 
WLA, Engelse platteland, Vorden 2016


Wat hebben/kunnen wij, vrouwen in uniform, laten zien:
•    ATS (Brits)
•    WLA (Brits)

•    Vrouwen Hulp Korps (Nederlands)

•    WAC (Amerikaans)

Onder 'artikelindex' vindt u de pagina's waar wij extra uitleg geven over deze uitbeeldingen en hoe wij hier op evenementen invulling aan geven. 

Ook ons fotoalbum geeft goed weer wat wij op evenementen zoal doen.

Ben je geïnteresseerd, heb je vragen of wil je een keertje komen kijken? Dan kan je altijd contact opnemen met de groepscommandant.

 

   


   

ATS: Auxiliary Territorial Service

Het vrouwelijke re-enacten binnen de VHM is begonnen met de Brtse ATS uitbeelding.
Dit is dan ook onze hoofduitbeelding en is het uitgangspunt voor nieuwe leden.De ATS is ontstaan op 9 september 1938. De oorlogsdreiging werd steeds groter en dit keer zou Engeland goed voorbereid zijn.  Na goede ervaringen, opgedaan in de eerste wereldoorlog, werd besloten vrouwen toe te laten. Vrouwen wilden graag hun steentje bijdragen d.m.v. de taken van de mannen overnemen en zo mannen voor het front vrij te maken. In september 1939 waren er al 17.000 vrijwilligers, meer dan verwacht. Wat zorgde voor een te kort aan uniformen: in deze tijd kwam het dus nog regelmatig voor dat vrouwen in uniform en vrouwen in burgerkleding zij aan zij marcheerden. Dit door een gebrek aan uniformen.

In april 1941 kreeg de ATS volle militaire status. Het was de bedoeling dat de ATS enkel kantoorbanen en chauffeuses zouden voortbrengen.
Echter, aan het einde van het jaar zat de ATS over de hele wereld en waren actief in ruim 80 taken. 1 van deze taken is het bemannen van Anti Aircraft batteries (Ack-Ack).


LPLG weekend 2009

De bijnaam Ack-Ack komt van het geluid dat de kanonnen maakten. Deze zogenoemde batterijen waren gemixt: 6 mannen en 6 vrouwen. De eerste gemengde batterij zag actie in de zomer van 1941. 2 jaar later waren er 57.000 ATS’ers ingedeeld bij de artillerie.
De taken waren als volgt verdeeld: De vrouwen zochten uit waar en wanneer er werd geschoten en de mannen schoten daadwerkelijk.
 

 

 

“If I were offered the choice of a mixed battery or a male battery, I would take the mixed battery; the girls cannot be beaten in action.
In my opinion they are definitely better then the men on the instruments they are operating.
They are amazingly keen at going into action, and although they are not supposed to learn to use the rifle they are as keen as anything to do so.”

                     - Commander of the first mixed battery to shoot down an enemy plane 
 

De ATS vrouwen die bij de Ack-Ack zaten waren hier erg trots op,ze droegen dan ook het witte Royal Artillery koord in plaats van het ATS-koord. En iemand met de rang van soldaat werd niet aangesproken met auxiliary (vrijwilliger) maar met ‘Gunner’ en een korporaal was een ‘Bombardier’.

Behalve het luchtafweergeschut bemande de ATS ook zoeklichten. Waarbij searchlight unit 93 het meest beroemd is. Dit was de enige zoeklichteenheid die geheel uit vrouwen bestond.
Vanaf 1944 werden deze eenheden ook overzees gestationeerd, waaronder in België en Nederland.

 


“The girls lived like men, and alas, some of them died like men. Unarmed, they often showed a great personal bravery. Like all good things there were in short supply.”
                                                                      - General Sir Frederick Pile

 

 

   

 Britse uitbeeldingen

Het vrouwelijke re-enacten binnen de VHM is begonnen met de Britse ATS uitbeelding.
Dit is dan ook onze hoofduitbeelding.
Maar het verschilt per evenement wat we uitbeelden en dan is er nog keuze uit het werkuniform of dress-uniform.
Dit wordt binnen de groep besloten. Maar het komt ook regelmatig voor dat er verschillende uitbeeldingen tegelijk zijn.
Welke dit allemaal zijn kunt u hier lezen:WAAF: Women’s Auxiliary Air Force 
De WAAF is ontstaan uit de ATS en officieel opgericht in 1939. In 1943 was 16% van de RAF totale sterkte WAAF’s
Net zoals bij de ATS hadden deze vrouwen verschillende taken. In 1940 waren het er maar 5, maar dit breidde zich al snel uit tot 75. Een paar taken uitgevoerd door de WAAF: parachute vouwen, communicatieve taken, chauffeuses en het plotteren (bekend uit “The Battle of Britain”).
Waar de RAF zat, zat de WAAF, zowel in Europa als in Afrika.
Vrouwen in Uniform beeldt voornamelijk de WAAF in Europa uit, waarbij een goed potje cricket uiteraard niet mag ontbreken.

 

 

WRNS: Women’s Royal Naval Service
In de eerste wereldoorlog zaten er al vrouwen bij de marine. In de tweede wereldoorlog werd hiervoor de WRNS opgericht. Zoals bij de andere eenheden waren er in het begin weinig taken maar naarmate de oorlog voortduurde werden de taken uitgebreider.
Bij de WRNS bestonden deze taken onder andere uit: motortransport, seinen en andere communicatieve taken.
Binnen Vrouwen in Uniform wordt de WRNS in Europa uitgebeeld. We hebben onder andere seinvlaggen en leren het publiek deze te gebruiken. 

 

 

WVS: Women's Voluntary Service

In de lente van 1938 werd Lady Reading benaderd door de binnenlandse veiligheidsdienst, of ze interesse zou hebben in het oprichten van een organisatie die als doel zou hebben;
Engelse vrouwen interesseren in the Air Raid Precautions (ARP). Dit was een organisatie waar tot voor kort vooral mannen lid van waren. Lady Reading was na de eerste wereldoorlog erg actief in het verzorgen van kleding voor de werklozen. En had hierdoor veel contacten.
Op 16 mei 1938 werd The Women’s Voluntary Services for Air Raid Precautions geboren. Afgekort: WVS.
De verscheidenheid van taken die de WVS had, zorgde ervoor dat de organisatie al snel viel onder de Britse veiligheidsdienst. Hierdoor werd in 1939 besloten dat de naam werd veranderd in WVS for Civil Defence. Al voor het uitbreken van de oorlog telde de WVS ruim 165.000 leden!
Tijdens evenementen zullen leden van de WVS informatie geven over Victory Garden, gaarkeukens bemannen en breien.

 
QAIMNSR: Queen Alexandra’s Imperial Military Nursing Service Reserve
In 1902 werd de QAIMNS opgericht. De verpleegsters moesten een strenge controle ondergaan, die het beste kon worden vergeleken met een kruisverhoor.
Toen in 1939 de oorlog uitbrak zat de QAIMNS met een klein aantal verpleegsters. Daarom werden er andere verpleegsters aan toegevoegd. Deze moesten wel ervaren zijn en vielen onder militair bevel. Zij werden de QAIMNS Reserve. De verpleegsters genoten vanaf 1904 officiers status.
Omdat wij binnen Vrouwen in Uniform ons richten op vrouwelijke militairen tussen 1939-1945 hebben wij besloten de QAIMNSR uit te beelden na de landingen in Normandië. Deze verpleegsters zaten zo dicht mogelijk bij de frontlinie.

 
"Geen man kan zo goed verplegen als een vrouw, al denken velen van wel"  aldus Montgomery

 

 


Amerikaanse uitbeeldingen

Onze Amerikaanse uitbeeldingen zijn gebasseerd op het European Theatre of Opererations.
Dit omdat het het beste aansluit bij de overige uitbeelden van de vereniging.
Wat we uitbeelden op een evenement verschilt per keer. De ene keer in het werkuniform, de andere keer in dress-uniform. Dit wordt binnen de groep besloten.
Maar het komt ook regelmatig voor dat er verschillende uitbeeldingen tegelijk zijn.WAC: Women’s Army Corps
Net zoals het Britse leger besloot het Amerikaanse ook vrouwen in dienst toe te laten.
De WAC is de Amerikaanse versie van de ATS. Het werd opgericht in mei 1942 als WAAC, Women’s Auxiliary Army Corps.. Na de aanval op Pearl Harbor wilden veel vrouwen hun steentje bijdragen.
In 1943 werd de WAAC officieel een legeronderdeel en werd de naam omgezet naar WAC.
De taken van de WAC kwamen overeen met die van de ATS. Zo waren ze onder andere chauffeuse, communicatieve taken en nog meer veel meer (wel 239). Ook de WAC werd overzees gelegerd waarbij een nieuw theater werd aangedaan, namelijk de Pacific.
Tijdens evenementen laten we onder andere zien hoe de 6-lijns telefooncentrale werkt. 
 

 


ANC: Army Nurse Corps
Ook het Amerikaanse leger had verschillende verpleegsterseenheden. Binnen de VHM hebben wij bewust gekozen voor het ANC, dit omdat het het beste aansluit op de andere werkgroepen binnen de vereniging. Net zoals de Britse verpleegsters genieten de Amerikaanse ook de minimale rang van 2e luitenant.
Binnen de VHM zetten we al meerdere jaren een veldhospitaal neer waar Britse en Amerikaanse verpleegsters zij aan zij werken.
 

 


American Red Cross
Binnen de werkgroep zijn we in bezit van 2 soorten Amerikaanse Rode Kruis uniformen.
Beide betreffen dat van een vrijwilliger. Deze vrouwen gaven hun vrije tijd en diensten ten behoeve aan het Rode Kruis zonder hiervoor betaald te krijgen.
-Production Corps
Deze vrouwen maakten truien, waszakken, sokken, verband en andere benodigdheden voor soldaten en evacués. Dit werk bestond onder andere uit: breien, naaien, repareren van uniformen en kleding maken. Dit werd zeer georganiseerd aangepakt, men verzamelde zich en werkte onder begeleiding van een deskundige.
Dit was het meest geliefde vrijwilligers corps vanwege het feit dat er geen eisen werden gesteld, dus iedereen van elke leeftijd was welkom. Er zijn zelfs verhalen van vrouwen van 93 die hier lid van waren.
Dus een perfecte uitbeelding voor de liefhebber van textiele werkvormen!
-Staff Assistance Corps
Een opvallend gekleurd uniform, kanariegeel. Deze vrouwen verzorgden het administratieve werk voor het Rode Kruis. Ze zorgden bijvoorbeeld voor bruikbare locaties. Goede communicatieve vaardigheden zijn hier uiteraard voor nodig.
Tijdens evenementen zetten we een kantoor neer met een ouderwetse typmachine en kroontjespennen.

 

 


Oorlogscorrespondent
Tijdens de tweede wereldoorlog was het thuisfront vooral afhankelijk van radio, kranten en tijdschriften over het verloop van de oorlog. Dit werd voor een deel verzorgd door vrouwelijke correspondenten. Deze vrouwen zaten zo dicht mogelijk bij het front als dat mogelijk was.
Niet alleen schreven ze over de oorlog maar ze fotografeerden deze ook. Een zeer bekende fotografe was Margaret Bourke-White. Maar met haar nog vele anderen.
Als we tijdens een evenement een oorlogscorrespondent uitbeelden is dit te herkennen aan de typmachine en het onafscheidelijke blocnote en potlood. De verslagen van evenementen worden regelmatig in het verenigingsblad gepubliceerd.

 


 


Beauty as duty

Bij re-enactment is het belangrijk dat je uniform historisch correct is, maar bijna net zo belangrijk is je make-up en haardracht.Aangezien dit tussen de 20e en 21e eeuw behoorlijk is veranderd. Binnen de werkgroep ‘vrouwen in uniform’ wordt hier veel tijd en aandacht aan besteed.  Make-up
Make-up en uniformen, een gevoelig onderwerp. De vrouwen die gedurende de Tweede Wereldoorlog in dienst gingen, waren zich sterk bewust van hun uiterlijk vertoon. Vooral de khaki ATS uniformen werden gezien als ‘onvrouwelijk’. Om het moraal te doen stijgen, werd make-up toegestaan, hetzij aan regels gebonden. Het mocht bijvoorbeeld niet te opvallend zijn, zo waren oogschaduw en duidelijk aanwezige nagellak uit den boze. En werd er gewaarschuwd voor het ‘over the top’ effect. Je wimpers hoefden er niet uit te zien als een ‘afgetrapte parkomheining’.  En de Amerikaanse verpleegsters moesten hun nagels kort en schoon houden, nagellak werd verboden. 
Maar behalve regels kwamen er ook tips en speciale producten op de markt voor de vrouw in uniform…


Een aantal tips van Jane Gordon uit het 1940 beauty manuel, Technique for Beauty:
- Scarlet lippenstift staat niet slecht bij marine blauw en het A.F.S. uniform met zijn rode accenten, maar staat ‘silly’ bij khaki.
- De enige kleur die bij khaki staat is natuurlijk roze.
- Voor andere uniformen is een roze lippenstift en rouge prima.
- Mooie lange (gelakte) nagels en het leger gaan niet samen.
- Tenzij je nagellak een basislaagje is om te voorkomen dat je nagels inscheuren door het harde en zware werk.


Vanwege de angst om een grote doelgroep te verliezen, speelden cosmetica bedrijven handig in op de vrouwen in dienst. Enkele voorbeelden hiervan:
- In Amerika kwam er een speciale rode lippenstift op de markt die perfect matchte bij het rode USMC koord.
- De WRNS kregen standaard een lippenstift in de kleur ‘Auxiliary Red’ die perfect paste bij het uniform.
- Cyclax of Londen bracht een speciale ‘service’ beauty kit op de markt: deze bevatte make-up en andere dingetjes, dat precies in je uniformzak paste.

 

 
ook op recruiterings posters werd gelet op het haar en make-upKapsels
In de jaren 40 was het een trend om het haar gekruld te dragen. Zachte mooie golven om of juist weg van het gezicht, want wat voor soort kapsel iemand droeg was afhankelijk van de vorm van het hoofd. Het is niet de bedoeling dat een rond gezicht nog ronder lijkt.
De vrouwen in dienst mochten hun haar niet op de schouders laten hangen. Dit om te voorkomen dat eventuele emblemen, rangen en spelden onzichtbaar zouden worden. Verder verschilde het kapsel weinig of niets met dat van de jaren 40 huisvrouw.

Hieronder enkele tips die toen werden gegeven:
-  Krullen/golven waren in. Geen stijl haar dus. Het werd aangeraden om een permanent te nemen, dit scheelde veel werk.
-  Per gedragen hoofddeksel kan het kapsel verschillen. Houd hierbij rekening met vorm van het hoofddeksel, kleur en hoe je hem draagt (schuin/recht)
 - Vrouwen mogen hun hoofddeksel binnen ophouden in verband met hun kapsel.-  In de oorlog werd het aangeraden minder lang haar te hebben. Het is makkelijker schoon te houden en eist dus minder verzorging. Men adviseerde een haarlengte van 3 inch (7,5 cm) 

 

 


originele afbeelding met verschillende haarstijlen gecombineerd met de ATS pet

 Boeken:
- Vintage Hairstyling: Retro Styles with Step by Step Techniques, door: Lauren Rennells
- Retro Makeup: Techniques for Applying the Vintage Look, door: Lauren Rennells
-  1940’s & 1950’s Hairstyes, 4 books, door: Retrobelles
- 1940s Hairstyles, door: Daniea Turudich
- The 1940s look, recreating the fashions, hairstyles and make-up of the second World War, door: Mike Brown 

Websites:
http://www.return2style.de/swingstyle/makeup/40amimup.html
- http://www.blitzkriegbaby.de/reenact/cosmetics.htm
- http://www.hrstbooks.com/

Video:
Gemaakt door leden van onze werkgroep, tijdens een evenement.
We laten hier zien hoe we een 'Gibson roll' maken. Deze haarstijl wordt het meeste door onze leden gedragen.  

 Mocht u nog vragen hebben of juist tips hebben, dan kunt u altijd Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. opnemen. 

 


 


Verenigingsdag 


Elke laatste zondag van de maand.

Vanwege de grote diversiteit in uitbeeldingen en het feit dat sommige leden net zijn begonnen met deze hobby en zich dus niet voldoende hebben kunnen inlezen, is er besloten de VHM dagen hiervoor te benutten.
Dit geldt ook voor leden van andere werkgroepen die een evenement in uniform willen meedoen.

Per VHM dag zal er 1 of meerdere uitbeelding(en) centraal staan om kennis te delen.

Alleen als iemand hierbij aanwezig is geweest of eerder heeft aangetoond voldoende op de hoogte te zijn van het onderwerp, pas dan mag men dit uniform dragen.  En wanneer dit wordt gedragen, dient men dit van te voren met de werkgroepleider van vrouwen in uniform te hebben besproken.
Dit geldt ook voor vrouwen die al een uniform hebben en het al eerder hebben gedragen.

Als Vrouwen in Uniform zetten we een historisch correct plaatje neer. Bij het uniform hoort ook kennis over de uitbeeldig.
Uiteraard spreekt het voor zich dat men alleen historisch correcte uniformen mag dragen en die dienen van te voren te worden gekeurd door het kader van de werkgroep.


Vanwege het grote WVS display tijdens het open monumentenweekend zal de eerst volgende VHM dag in het teken staan van de WVS.

Welke datum dit gaat worden zal afhankelijk zijn van het kersenfeest en de vakantie.
Op de VHM website zal een lijst komen met daarop de data en onderwerpen voor de VHM dagen, dus houd deze in de gaten!Meld je van te voren aan bij de werkgroepleider, dit in verband met de organisatie van de lezingen.

Indien iemand hier niet bij aanwezig kan zijn maar wel het uniform wil dragen, moet die persoon zelf de werkgroepleider benaderen om te bespreken hoe dit kan worden opgelost.


 

 

  
Klik op de afbeelding voor het fotoalbum
Op alle foto's berust copyright en zijn eigendom van de werkgroepleider (tenzij anders aangegeven), publicatie zonder overleg is verboden.


 


 Contact

 
Ben je geïnteresseerd, heb je vragen of wil je een keertje komen kijken? Dan kan je altijd contact opnemen met de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..