top of page
Ferry met motor.jpg
1 arc website.jpg
mwgroot2.jpg

De werkgroep Xde Bataljon KNIL werd in 2001 opgericht als onderdeel van de Vereniging Historische Militaria (VHM).

De VHM houdt zich bezig met militaire geschiedenis van de 20ste eeuw met nadruk op de Tweede Wereldoorlog. 

De periode die de KNIL-werkgroep uitbeeldt is de vroege Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië (het huidige Indonesië), van omstreeks 1937 tot en met de Japanse inval in 1942. 

De werkgroep is vernoemd naar het originele Xde Bataljon van het KNIL, het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger.

Tijdens de Japanse inval zijn delen van het Xde Bataljon  op verschillende eilanden ingezet. 

Onder andere op Zuid-Sumatra  in februari 1942, waar het bataljon een succes behaald heeft tegen Japanse parachutisten in het beschermen van het olie-emplacement Pladjoe, bij Palembang. 

Onze levende geschiedenis-groep streeft ernaar om de militaire geschiedenis zo levend mogelijk te houden door middel van het zo waarheidsgetrouw mogelijk weergeven van het Xde Bataljon en andere onderdelen van het KNIL. Dit doen wij door het in authentieke uniformen en voertuigen deel te nemen aan evenementen, manifestaties, herdenkingen, erewachten en door het opzetten van displays en kampementen in zowel binnen- als buitenland. Naast de uitbeeldingen tijdens displays en kampementen worden er ook diverse oefeningen gehouden en demonstraties gegeven met uitleg. Daarnaast worden er ook verhalen verteld en vragen beantwoord tijdens de interactie met het publiek. Bij alle activiteiten wordt elk detail nauwkeurig in de gaten gehouden. 

Om ons doel te verwezenlijken wordt gebruik gemaakt van originele uniformen, uitrustingen, bewapening (uiteraard volgens de geldende wapenwet), voertuigen, tenten en overige gebruiksvoorwerpen uit de periode die wij uitbeelden. Waar mogelijk wordt echter gebruik gemaakt van replica's om de originelen te sparen. De spullen zijn tenslotte al minstens 75 jaar oud!

Sinds 2004 is de werkgroep Xde Bataljon KNIL actief geweest op allerlei evenementen.

In 2004, 2005, 2006 en 2007 hebben we deelgenomen aan het bevrijdingsfestival op 5 mei in Wageningen. 

In 2006 heeft de werkgroep een grote foto-shoot gehad in Burgers’ Bush’. We zijn daarna vaak teruggeweest maar dan als ongedwongen groepsuitje.

Vanaf 2007 was de werkgroep te vinden op de Nederlandse Veteranendag in Den Haag.

Vanaf 2008 heeft de werkgroep meerdere keren deelgenomen aan evenementen op het Landgoed Bronbeek, waar zich het Museum Bronbeek en het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen bevinden. Bronbeek is sterk verbonden met de geschiedenis van Nederlands-Indië waarvan het KNIL een groot onderdeel uitmaakt. 

Door de jaren heen heeft de werkgroep bovendien bijgedragen aan diverse andere evenementen en tentoonstellingen.

Daarnaast hebben verscheidene leden van de groep erewachten verzorgt voor uitreikingen van onderscheidingen en voor de jaarlijkse KNIL herdenking op Bronbeek; dat laatste in 2011
en 2013, beide op 26 juli, de opheffingsdatum van het KNIL. 

 

Het Xde Bataljon KNIL zal ook in de komende jaren op allerlei evenementen te vinden zijn.

 

Bij interesse mail ons

Overdracht MP28 aan Bronbeek.JPG

X de bataljon K.N.I.L.

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
bottom of page